tiistai 9. elokuuta 2011

Perinteet kunniaan

Festarit. Juuri ennen ensimmäisiä hiirenkorvia se tuntui olevan kaikista suosituin sana koko Suomessa. Tai vaihtoehtoisesti joka sanan perään lisättävä pääte rock. Oli viljaisaa, historiallista, eläimellistä ja paikkakunnallista rockia. Rockia, joka raikasi aina pikkukylistä kuumimpiin keskustakortteleihin.

Rockin kuuntelu kuitenkin maksaa. Lähes vuosikymmen takaperin tämäkin neiti olisi istunut esiintymislavojen takana pusikon siimeksessä siideri kourassa musiikista nauttien ja tupakkaa polttaen. Tämä laiton toiminta ei kuitenkaan taida enää tähän ikään kuulua.

Eikä nykyisin se varmaan olisi mahdollistakaan. Radiossa kerrottiin, että näin koulujen (huom! peruskoulun ja toisen asteen) alkamisen kunniaksi poliisisedät ja -tädit ovat päättäneet jälleen tehovalvoa noiden vapaasti kasvatettujen nykynuorten holtitonta elämää.

Nyt teiniltä, jolla on promillerajat ylittävää juotavaa mukanaan, voidaan takavarikoida jok'ikinen pullo. Lisämuistona pieleen menneestä lain rikkomisesta, eli humaltumisyrityksestä, saa niin koti kuin sosiaalitoimikin asiasta tiedon. Jos vielä ei ärsytä, niin poliisi voi kirjoittaa 20 euron rikesakon.

Mitä teini oppii tästä? Odota, että olet täysi-ikäinen. Ennen sitä ei aivosoluja ja sukkahousuja sovi tuhota. Mutta senhän jälkeen se on ihan ok?

Silmäpakoja ajatellen Pori Jazzit olisivat halvimmat festarit, sillä toisin kuin muissa, sinne saa tuoda omat eväät – aina Alkon tuotteista lähtien. Toisaalta, se onkin jazzia, ei rockia.

Rockin pahamaineisuudesta huolimatta kaikista väkivaltarikkaimmat ja häiriöisimmät festarit ovat tutkimusten mukaan Tangomarkkinat. Rauhallisimmiksi ovat ainakin takavuosina osoittautuneet rockiakin kauheammat Tuska-festivaalit.

Tangomarkkinat ovatkin koko perheen juhla. Aikuiset pääsevät anniskelutelttoihin humppaamaan ja kittaamaan ylihinnoiteltua olutta, samalla kun lapsoset pääsevät alueen ulkopuolelle pussi- ja puskahumaltumaan. Toivottavasti poliisit eivät keksi tehovalvoa tätäkin arvokasta, perheiden yhteistä kesäjuhlaa.

~Jatta, päätoimittaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti